FLIK – Festival lončarstva i keramike 2023.

FLIK – Festival lončarstva i keramike 2023.

FLIK je održan 29. i 30. srpnja 2023. u Centru novog života, privremeni poslovni centar grada Petrinje. Voditelj dvodnevne manifestacije bio je poznati hrvatski voditelj Mirko Fodor.

Pod pokroviteljstvom Grada Petrinje i uz sponzoriranje Ministarstva kulture i medija te Hrvatske turističke zajednice održan je, treću godinu za redom, FLIK- Festival lončarstva i keramike.

Organizatori su: Turistička zajednica Grada Petrinje, lončarski obrt Sunflower i Udruga GRAK s Keramičkim ateljeom Petrinja.

Partneri su: POU Hrvatski dom Petrinja, Poslovne zone Petrinja, Sisačko-moslavačka županija, Kulturno-povijesni centar SMŽ, i TZ SMŽ.

Uoči manifestacije organizirane su radionice za predškolsku djecu u Dječjem vrtiću Petrinjčica. Djeca su izrađivala glinene žabice pod vodstvom Valentina i Lane Valent.

Prvi dan festivala

U subotu, na otvorenju FLIK-a, prigodno su se obratile: Kristina Suppe direktorica TZG Petrinje, Dijana Katica, predsjednica Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj "Klub članova Selo", dr. sc. Renata Tomljenović, viša znanstvena suradnica Instituta za turizam, Robertina Štajdohar, pročelnica za obrazovanje, kulturu, sport, mlade i civilno društvo SMŽ. Slijedilo je otvorenje uz prigodni govor gradonačelnice grada Petrinje Magdalene Komes. Direktorica Suppe je u svom govoru istaknula da je u lipnju ove godine TZG Petrinje pridružena Europskoj keramičkoj ruti Vijeća Europe (European Route of Ceramics – the Council of Europe) i da je Petrinjsko lončarstvo i keramika u fazi zaštite kao nematerijalno kulturno dobro.

Na svečanosti su bili i zamjenik gradonačelnice Ivan Prskalo, Ivana Plavec, direktorica TZ SMŽ, Ivica Valent, ravnatelj Kulturno-povijesnog centra SMŽ, Željko Marušić, novinar, voditelj i urednik TV emisije Željko Marušić i gosti te sudionici i gosti ovoga događanja. Na događaju je bio i lončar Nenad Kralj iz Zaboka. Osim njega, manifestaciju je posjetila Romana Pomper Pozder, direktorica TZG Ivanca s predstavnicima Grada Ivanca s ciljem povezivanja i suradnje s TZG Petrinja na temu lončarstva. Uvidom u primjer dobre prakse Petrinje, Ivanec želi razvijati svoje Tradicijsko lončarstvo na području sjeverozapadne Hrvatske koje je zaštićeno kao nematerijalno kulturno dobro u RH.

Brojni gosti iz raznih hrvatskih gradova posjetili su Petrinju tijekom dva dana festivala želeći sudjelovati u nekoj od radionica i kupiti keramičke proizvode za svoje potrebe.

Ovogodišnji FLIK imao je i svoju alternativnu stranu s fokusom na zdravi život, a u organizaciji Udruge GRAK – Građanski aktivizam. Tako je FLIK počinjao s jogom za dobro jutro pod vodstvom Lidije Kovač kojoj su se pridružili gosti i uživali u blagodatima joge. Nakon toga slijedio je VeGe doručak koji su pripremale Tatjana Horvat i Anita Petrović uz sponzore Annapurna i Vegefino.

Za posjetitelje i sudionike FLIK-a organizirane su brojne radionice u organizaciji Keramičkog ateljea Petrinja i obrta Sunflower. Prva u nizu  bila je radionica pod nazivom Glinena priča, izrada šalica i tanjurića na lončarskom kolu prilagođenom za osobe s invaliditetom pod vodstvom Silvija Radoševića.

Radionicu Lončarska kola za svakoga, vodili su Lana i Valentino Valent sa suradnicima Antom Čakarićem i Matejem Jajčinovićem. Svi zainteresirani mogli su se iskušati u osnovnim vještinama izrade lončarskih predmeta na lončarskom kolu.

Radionicu pod nazivom Vrtlozi vodila je Gordana Barić, a sudionici radionice učili su kako napraviti zdjelice od glinenih crvića i oblikovati ih u ukrasne posude.

Marijana Žinić vodila je radionicu Novo ruho, stari tabletići na kojoj se moglo naučiti kako izraditi jedinstvene tanjure s otiscima mustri sa starih tabletića.

Najmlađi posjetitelji uživali su u radionicama koje su za njih pripremile Ivana Švragulja i Martina Mladenović u ime Kulturno-povijesnog centra Sisačko-moslavačke županije. Tako su u subotu izrađivali zdjelice, a u nedjelju sudjelovali u radionici Biljni otisci u glini.

Nedjelja je bila namijenjena i dječjim sportskim igrama poput povuci-potegni, skakanje u vrećama, loptica na žlici, vodonoše i potraga za blagom, pod vodstvom Marije Trkulja i suradnicima Udruge Tjelesna revolucija.  

Prvoga dana, posjetitelji su obilazili destinaciju u pratnji turističkoga vodiča Dijane Eraković Žilić te su imali priliku upoznati se s mnogim znamenitostima u sklopu kulturne rute S petrinjskih ognjišta.

 

Želeći dodati atraktivne sadržaje programima, lončar Valentino Valent demonstrirao je izradu posuda na dva lončarska kola istovremeno, dok su članice Keramičkog ateljea organizirale natjecanje žena na lončarskim kolima. Sve natjecateljice dobile su prigodne poklone - keramičke suvenire i promotivne materijale TZG Petrinje, a pobjednica Palma Miličević prepustila je pobjednički tron gošći Pameli Ivanković  koja je osvojila ugostiteljsku peku.

Za sudionike i goste bilo je organizirano stručno predavanje Ljerke Hećimović koja je mineralog i ovlašteni sudski vještak za kemiju u industriji (keramika i staklo) i ekologiju. Autorica je Malog priručnika za keramičare koji sadrži brojne informacije i savjete o rješavanju problema koji se mogu pojaviti u raznim fazama izrade keramike. Svi sudionici predavanja dobili su svoj primjerak priručnika.

Autorica je prezentirala i svoju analizu kakvoće petrinjske gline, a slijedili su razgovori o glini i temama koje su zanimale nazočne profesionalce, hobiste i umjetnike.

Drugi dan festivala

Nedjeljni programi započeli su nešto kasnije od planiranoga vremena zbog jutarnje kiše, no s pojavom sunca, nastavljene su radionice. Posjetitelji su iskušavali svoje vještine izrade raznih glinenih posuda za lončarskim kolima uz vodstvo Lane i Valentina Valenta te uz suradnike Antu Čakarića i Mateja Jajčinovića.

 

Radionicu pod nazivom Sgraffito vodila je Pamela Ivanković, nagrađivana umjetnica koja se keramikom bavi od 1996. godine. Polaznici ove radionice imali su priliku naučiti tehniku ukrašavanja keramike gdje se prvo nanosi sloj boje na glinene predmete, a potom grebanjem slojeva stvaraju kontrastne slike, uzorci i teksture.

Palma Miličević, voditeljica Keramičkog ateljea Petrinja, vodila je radionicu To mogu i ja i demonstrirala kako se uz glinu, kalupe i sitni alat mogu izraditi razni uporabni, ali i ukrasni predmeti.

Radionicu Šalica na dar vodila je Vera Tarabić. Polaznici su učili izradu šalica uz pomoć valjka, šablona i sitnog alata, a po izradi, iste su ukrašavali prema svojoj vlastitoj kreativnosti i vještini.

Jedna od ljepota ove manifestacije je i raznolikost lončarskih i keramičkih uporabnih i ukrasnih proizvoda koje su gosti i domaćini izlagali na štandovima uz prigodnu prodaju. Sve izlagače predstavio je voditelj programa Mirko Fodor uz interakciju s njima i isticanje jedinstvenosti proizvoda svakoga od njih. Predstavljeni su sljedeći gosti, keramičari i umjetnici:, Goran Blažević iz Zadra, Sandra Ban, međunarodno priznata interdisciplinarna umjetnica, Silvija Milovac - studio SM Art iz Karlovca, Zvjezdana Horvat, obrt Stela iz Zagreba, iz Zeline Udruga Srce za djecu s teškoćama u razvoju, osoba s invaliditetom i njihovih obitelji s voditeljicom Jasnom Novaković Marković, iz Zagreba Ana Radić, Vlatka Vidović i Mirjana Marenić te iz Siska Marijana Žinić i Vera Tarabić. Od domaćina, predstavljeni su sljedeći izlagači: obrt Sunflower koji vodi Valentino Valent sa suprugom Lanom te Keramički atelje Petrinja u sklopu kojega su izložili svoje radove Silvio Radošević, Višnja Dejanović, Dijana Sabolić, Gordana Barić i voditeljica ateljea Palma Miličević.

Medijski pokrovitelji bili su Petrinjski Radio, Portal 53 i Radio Quirinus. Manifestacija je također promovirana na ciljanim tržištima: Zagrebačka županija, Zagreb, Sisačko-moslavačka, Istra, Ličko-senjska, Varaždinska, Karlovačka, Krapinsko-zagorska, Primorsko-goranska i Slovenija.

Najave festivala bile su u Dobro jutro Hrvatska i na Drugom programu HRT-a, u emisiji Ljetni đir Mreže TV, mrežnim stranicama sustava turističkih zajednica. Tijekom festivala bilo je javljanje uživo  novinarske ekipe Nove TV, medijskih pokrovitelja festivala te osvrt novinara Željka Marušića na HIA portalu.

Svi radovi nastali na radionicama FLIK-a bit će obrađeni i pečeni te izloženi u keramičkom kutku na Strossmayerovom šetalištu, 10. kolovoza 2023. na blagdan svetoga Lovre u sklopu najveće petrinjske manifestacije LOVRENČEVO 2023. Svi autori keramičkih predmeta moći će tom prigodom uzeti svoje radove.

Više fotografija s FLIK-a pronađite u našoj foto galeriji, a još više na našoj Facebook stranici.

Crtice vezane uz FLIK

U lipnju 2023. godine Turistička zajednica Grada Petrinje pridružena je EUROPSKOJ KERAMIČKOJ RUTI VIJEĆA EUROPE (European Route of Ceramics – the Council of Europe). Članstvo u ovoj  kulturnoj ruti sigurno će doprinijeti daljnjem razvoju Petrinje kao Grada lončarstva i keramike.

TZG Petrinje je krajem 2022. godine podnijela Ministarstvu kulture i medija prijedlog  za upis PETRINJSKOG TRADICIJSKOG LONČARSTVA I KERAMIKE (TRADICIJSKOG UMIJEĆA IZRADE UPORABNIH I UMJETNIČKIH PREDMETA OD PETRINJSKE GLINE) kao nematerijalnog dobra u Registar kulturnih dobara RH.

Organizatori FLIK-a - Festivala lončarstva i keramike, Turistička zajednica Grada Petrinje, Lončarstvo Val i Otvoreni keramički atelje, primili su POSEBNO PRIZNANJE INTERSTAS 2021. za projekt FLIK na 28. Međunarodnom festivalu turizma, turističkog filma i krajobraza. Inicijativom poznatog milenijskog fotografa i snimatelja Šime Strikomana, Direktorij manifestacije u suradnji sa FEST i FIJET (Europskom i Svjetskom Federacijom turističkih novinara i pisaca), prihvatio je prijedlog uz naglasak da se ovim kulturološko-tradicijskim festivalom značajno doprinosi poticanju razvoja i prezentaciji specifičnih turističkih izvrsnosti i lokaliteta kontinentalnog turizma – zelene Hrvatske.

 

Related Articles

Info

Cilj FLIK-a je okupiti keramičke umjetnike iz regije, omogućiti im da prodaju svoje rukotvorine, surađuju i uče jedni od drugih, istovremeno podižući javno uvažavanje i razumijevanje lončarstva i keramike. Više informacija o FLIK-u.