FLIK 2024. - bolji i vatreniji nego ikada!

FLIK 2024. - bolji i vatreniji nego ikada!

Pod pokroviteljstvom Grada Petrinje, Ministarstva kulture i medija te Hrvatske turističke zajednice 18. i 19. svibnja 2024. održan je, četvrtu godinu za redom, FLIK - Festival lončarstva i keramike.

Organizatori su: Turistička zajednica Grada Petrinje, lončarski obrt Sunflower i Keramički atelje Petrinja koji vodi Udruga GRAK.

Partneri su: Sisačko-moslavačka županija, Turistička zajednica SMŽ, Kulturno-povijesni centar SMŽ, POU Hrvatski dom Petrinja i Poslovne zone Petrinja.

Festival je održan 18. i 19. svibnja 2024. godine u Centru novog života, privremenom poslovnom centru grada Petrinje. Uoči središnjeg događanja održane su dvije radionice izrade žabica za djecu predškolskog uzrasta u Dječjem vrtiću Petrinjčica i tri radionice izrade žabica i oslikavanja keramičkih šalica za korisnike Veteranskog centra Petrinja koji dolaze iz različitih krajeva Hrvatske. Radionice su vodile Lana Valent, vlasnica obrta Sunflower i Ines Lovreković.

Voditeljica dvodnevne manifestacije bila je poznata radijska novinarka Karmen Valenta. Na svečanom otvorenju FLIK-a prigodno je govorila Kristina Suppe, direktorica TZG Petrinje, a u ime pokrovitelja Grada Petrinje, festival je uz prigodno obraćanje otvorila gradonačelnica i Saborska zastupnica Magdalena Komes.

Svojim glazbenim programom, program su uveličale članice Vokalnog ansambla „Petrusice“ uz pratnju Marija Augustića na klavijaturama. Na otvorenju su nazočili Ivana Plavec, direktorica TZ SMŽ i Ivica Valent, ravnatelj Kulturno-povijesnoga centra SMŽ.  

Proizvođači keramičkih uporabnih, ukrasnih i umjetničkih djela iz raznih hrvatskih gradova i općina, ali i iz Italije, Španjolske i Njemačke prijavili su se organizatorima za sudjelovanje na festivalu te su svoje proizvode izložili i prodavali za štandovima. Također su imali prilike razmjenjivati svoja iskustva u proizvodnji i sudjelovati na raznim radionicama.

Svoje proizvode izložili su:

Kulturno umjetnička udruga "Novi val" i udruga „Vali“ iz Kostrene, Alessia Prosperi iz Toscane Italija, Domaća radinost Vera Tarabić i Domaća radinost Marijana Žinić iz Siska, Obrt „Stela“ vlasnice Zvjezdane Horvat iz Zagreba, Romana i Adriano Rubinich iz Duga Rese, Obrt „Perunovo kolo“ - Vojtek i Dorotea Vlček iz Zagreba, Zdravka Kramarić iz općine Brdovec nedaleko Zaprešića, obrt „Natura Vera Art“ - Vera i Eva Krpan iz Samobora, “Centar izvrsnosti za umjetničku keramiku Međimurske županije” – Graditeljska škola Čakovec, Ana Radić i Iva Fištrek iz Zagreba, Srednja škola iz Gline, Milana Jors iz Samobora, Obrt “Majstorica”, vl.  Martina Mladenović iz Siska. Domaći izlagači iz Petrinje bili su: Učenička zadruga „Lovreki“ OŠ Mate Lovraka, Matej Stanešić, posljednji iz stare generacije petrinjskih lončara, Keramički atelje Petrinja i Obrt Sunflower.

S ciljem dobre informiranosti kao i promidžbe destinacije Petrinja, Turistička zajednica Grada Petrinje pružala je svoje promotivne usluge za štandom i bila na dispoziciji gostima tijekom održavanja festivala.

Na festivalu su se održavale brojne radionice koje su vodili keramički umjetnici i eksperti na različitim područjima proizvodnje i obrade keramičkih proizvoda.

 

Radionica kolorističkog paljenja rakua

Iz Maloga Lošinja gostovao je Čazim Čazo Mehmeti, poznat po atraktivnim tehnikama i vještinama paljenja keramike. Čazim je utemeljitelj i predavač „Keramičarske Naobrazbe by ČČM“ koju su do sada završile 3 klase studenata iz Hrvatske i Slovenije.

To je najopsežnija keramičarska naobrazba na našim prostorima i zasnovana je na najnovijim znanstvenim otkrićima u svijetu keramike, posebice na polju kemije glazura. Čarobnjak, kako ga zovu u svijetu keramičara, vodio je dvodnevne radionice kolorističke raku tehnike. Polaznici radionica, njih trideset dvoje unaprijed su se prijavili online i pripremili svoje uratke za tzv. paljenja. Prvoga dana festivala, Čazim je provodio tehniku kolorističkog paljenja rakua bakar mat glazurom, a drugoga dana tehniku Čazo gušter glazurom. Budući da ima brojne pratitelje na svojim društvenim mrežama, Čazim je privukao veliku pozornost i nove goste iz svijeta keramike u Petrinju. Tako su se njegovim radionicama pridružili gosti iz Kostrene, Udruga „Vali“ i “Centar izvrsnosti za umjetničku keramiku Međimurske županije” – Graditeljska škola Čakovec koji je predvodio dr. sc. Petar Križnar, mag. umjetničke keramike (nositelji nematerijalnog kulturnog dobra u kategoriji Tradicijsko lončarstvo na području sjeverozapadne Hrvatske 2021. godine). Čazimu je na radionicama  pomagao keramičar Goran Blažević iz Zadra.

Radionica Vatrena skulptura PetrinjGrad

Voditeljica radionice Sandra Ban, interdisciplinarna je umjetnica s 30 godina profesionalnog djelovanja, danas živi i radi u samoodrživom ateljeu u prirodi fokusirana na vizualizaciju kroz medij gline, keramike i eko art uz video i kolektivne performanse skulpturalnog slikarstva.

Za Petrinju je osmislila i provela radionice izrade skulpture PetrinjGrad koja simbolično predstavlja niz nadogradivih kućica, domova za kojima nakon potresa žude mnogi Petrinjci. Početna radionica provodila se od 6. do 8. svibnja u Keramičkom ateljeu Petrinja gdje su članice ateljea izrađivale kućice i prepoznatljive građevine Petrinje poput crkve sv. Lovre. U izgradnji PetrinjGrada sudjelovale su: Gordana Barić, Višnja Dejanović, Iva Fištrek, Dijana Sabolić, Palma Miličević, Manda Šalić, Lana Jarža i Roberta Jakovović. 

Zajednički oblikovana skulptura pečena je u radionici obrta Sunflower te engobirana na dvodnevnom festivalu. Umjetnica Sandra Ban izradila je peć u kojoj je provedena završnica radionice izvođenjem atraktivnog procesa paljenja pred gostima i  transformacija predmeta u skulpturu za javni prostor.

 

Radionica Svjetlosna skulptura Drvo života

Radionicu je osmislila i vodila Pamela Ivanković, nagrađivana umjetnica iz Zagreba koja se keramikom bavi od 1996. godine. Školovala se u Italiji, osnovala svoj atelje u Grožnjanu. Svoje umjetničko djelovanje usmjerila je i u izradu keramičkih svjetiljki i svjetlosnih instalacija koje predstavljaju samo djelić Pamelinog umjetničkog djelovanja.

Na Pamelinim radionicama, prijavljeni polaznici su tehnikom crvića i timskim radom oblikovati i izrađivali stabla i krošnje drveta života, a zatim su radili na ukrasima, petrinjskim motivima poput lista lipe i srcima. Također su uz pomoć raznih alata rezbariti, a potom engobama oslikavali drvo života. Tijekom dva dana festivala izrađeno je nekoliko skulptura kojima slijedi pečenje, a potom će kao nove transformirane svijetleće skulpture drveta života ukrašavati novoizgrađene javne prostore u Petrinji. Prema zamisli umjetnice, drvo života ovdje simbolično ilustrira međusobnu povezanost ljudi i Zemlje te rađanje novog svjetla u Petrinji koja se obnavlja nakon potresa.

 

 

Radionica PINCH (pinč) POT tehnika modeliranja gline

Gosti Keramičkog ateljea Petrinja i udruge GRAK, rezidencijalni umjetnici koji u Petrinji borave u sklopu programa „Culture Moves Europe“ vodili su radionicu PINCH POT.

To je jedna od najranijih tehnika za izradu posuda izvlačenjem gline prstima kako bi se oblikovala posuda. Ta je tehnika i danas itekako prisutna u izradi keramike. Paula Guerra Chamorro, poznata keramička umjetnica iz Čilea koja sada živi u Valenciji, u Španjolskoj. Dugogodišnja je samostalna umjetnica i iza sebe ima brojne mozaike koje radi od keramike. Giuseppina Battistella (Giuppi) je keramička umjetnica iz Italije, iz Padove. U Padovi vodi tečajeve i radionice keramike. Duane Bahia Benatti, talijansko/brazilski umjetnik koji nam je došao iz Leipziga, Njemačka, magistar je slikarstva i keramike. Uz umjetnike radionicu je vodila i njihova asistentica Ivana Stanić.

Radionice pripreme i pečenja radova u raznim raku tehnikama posebice američki raku, provodili su tijekom dva dana festivala članovi Udruge „Novi val“ iz Kostrene. Radionicu su mogli pohađati svi zainteresirani bez prethodne najave.

Radionice za lončarskim kolima provodili su domaćini, vlasnici obrta Sunflower, Valentino i Lana Valent te članovi Keramičkog ateljea Petrinja Sonja Rokić, Dijana Sabolić, Gordana Barić, Manda Šalić, Matija Majdančić i Silvio Radošević koji je prezentirao rad na lončarskom kolu prilagođenom za osobe s invaliditetom. Zainteresirani odrasli i djeca u pratnji s roditeljima, mogli su tijekom dva dana festivala naučiti osnovne vještine rada za lončarskim kolom.

Radionice za djecu svih uzrasta, organizirala je Ivana Švragulja, a provodile su se prvoga dana festivala.

Prva radionica „Biljni otisci u glini“ sastojala se u skupljanju bilja, cvijeća, grančica i lišća koje su potom otisnuli u glinene pločice. Tako su nastali reljefi kao zidni ukrasi. Druga radionica odnosila se na izradu posudica za bombone i sitne novce od glinenih "crvića". Ova radionica bila je za djecu školskog uzrasta, a sudionici su mogli naučiti kako pripremiti glinu za oblikovanje.  Radionica potiče kreativnost djece i dobra je za razvoj fine motorike ruke. Ivani Švragulja, učiteljici likovne kulture i voditeljici učeničke zadruge „Lovreki“, pomagala je u provođenju radionica Martina Mladenović, voditeljice odjela baštine Kulturno povijesnog centra Sisačko-moslavačke županije.

Radionicu cijanotipije, vodila je Martina Mladenović, obrt „Majstorica“. Sudionici su izrađivali male ukrasne predmete od keramike s biljnim motivima u tehnici cijanotipije. Radionica se održala prvoga dana festivala, a gosti su imali prilike prijaviti se na licu mjesta i sudjelovati u kreativnom radu.

Drugoga dana festivala, u glazbenom dijelu programa, nastupali su Ivan Novak i Ivo Sanković. Dobrom raspoloženju na festivalu doprinijeli su dragi gosti koji su svojim pozitivnim stvaralačkim energijama razmjenjivali iskustva, bili aktivni na radionicama, jedni od drugih učili jer glina je materijal koji povezuje ljude, potiče na transformaciju, ali i na promišljanja o daljnjim aktivnostima na unapređivanju ovoga jedinstvenog festivala lončarstva i keramike u Lijepoj našoj. 

Related Articles

Info

Cilj FLIK-a je okupiti keramičke umjetnike iz regije, omogućiti im da prodaju svoje rukotvorine, surađuju i uče jedni od drugih, istovremeno podižući javno uvažavanje i razumijevanje lončarstva i keramike. Više informacija o FLIK-u.