O FLIKu

O FLIK-u, Festivalu lončarstva i keramike u Petrinji

Prvi FLIK organiziran je u kolovozu 2021. godine na gradskom kupalištu u Petrinji, pored rijeke Kupe. Zanima te kako je bilo na prvom FLIKU?
Odmah je privukao veliki interes javnosih posjetitelja, među kojima se mnogi bave lončarstvom i umjetničkom keramikom, kao hobijem. Na festivalu smo organizirali prodaju ručno izrađene keramike, niz zabavnih radionica i igara za velike i male, a Gavrilović nas je počastio ukusnim gulašem. U sklopu FLIK-a smo 22.10.2021. organizirali okrugli stol Zaštite lončarstva pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i Grada Petrinje.

Ovim kulturno-tradicijskim festivalom značajno se doprinijelo poticanju razvoja i prezentaciji specifičnih turističkih izvrsnosti i lokaliteta kontinentalnog turizma i oživljavanju stoljetne tradicije lončarstva te povezivanje svih dionika koji dijele zajedničku ljubav i interes prema tradicijskoj kulturi i suvremenom stvaralaštvu u prirodnom materijalu. Također smo pokrenuli zaštitu lončarstva kao nematerijalne kulturne baštine. Ovdje je zgodno spomenuti da je Petrinja grad koji se diči tradicijom lončarstva dugom nekoliko stoljeća. 

Osvrt na FLIK 2022

Osvrt na FLIK 2023


Voditelj FLIK-a je, sada već tradicionalno, Mirko Fodor.

Image
Misija FLIK-a je svake godine u Petrinji organizirati festival lončarstva i keramike promovirajući lokalnu lončararsku baštinu te potičući kreativnost i izvrsnost u lončarskoj, keramičkoj i kiparskoj umjetnosti.

FLIK će osigurati sadržaje, obrazovne mogućnosti i okruženje podrške lončarima i kermičarima iz Hrvatske i susjednih zemalja.
Vizija FLIK-a je postati vodeći festival lončarstva i keramike u našem dijelu Europe koji je Petrinju učinio prepoznatljivim gradom lončara i koji svake godine okuplja vrhunske lončare i keramičare te privlači sve veći broj posjetilja.

Naša je vizija biti živa, raznolika i održiva zajednica koja promiče tradiciju ali i izvrsnost u lončarskoj i keramičkoj umjetnosti.

FLIK - Festival lončarstva i keramike
Cilj FLIK-a je okupiti keramičke umjetnike iz regije i omogućiti im da prodaju svoje rukotvorine, surađuju i uče jedni od drugih, istovremeno podižući javno uvažavanje i razumijevanje lončarstva i keramike.

Zabilježite datume sljdećeg festivala: 18.-19. svibnja 2024

Organizacijski tim

Iza svakog festivala stoji par ljudi, organizatora koji su pokrenuli priču. Organizacijski tim FLIK-a čine: Ivanka Držaj (Turistička zajednica Grada Petrinje), Valentino i Lana Valent (Lončarstvo VAL) i Palma Miličević (udruga GRAK).
Image

Turistička zajednica Grada Petrinje

Kao ključni organizator i koordinator FLIK-a, Turistička zajednica Grada Petrinje aktivno radi na unapređenju turizma i promociji petrinjskog tradicionalnog lončarstva.

Info

Cilj FLIK-a je okupiti keramičke umjetnike iz regije, omogućiti im da prodaju svoje rukotvorine, surađuju i uče jedni od drugih, istovremeno podižući javno uvažavanje i razumijevanje lončarstva i keramike. Više informacija o FLIK-u.