O FLIKu

O FLIK-u, Festivalu lončarstva i keramike u Petrinji

Prvi FLIK organiziran je u kolovozu 2021. godine na gradskom kupalištu u Petrinji, pored rijeke Kupe. Zanima te kako je bilo na prvom FLIKU?
Odmah je privukao veliki interes javnosih posjetitelja, među kojima se mnogi bave lončarstvom i umjetničkom keramikom, kao hobijem. Na festivalu smo organizirali prodaju ručno izrađene keramike, niz zabavnih radionica i igara za velike i male, a Gavrilović nas je počastio ukusnim gulašem. U sklopu FLIK-a smo 22.10.2021. organizirali okrugli stol Zaštite lončarstva pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i Grada Petrinje.

Ovim kulturno-tradicijskim festivalom značajno se doprinijelo poticanju razvoja i prezentaciji specifičnih turističkih izvrsnosti i lokaliteta kontinentalnog turizma i oživljavanju stoljetne tradicije lončarstva te povezivanje svih dionika koji dijele zajedničku ljubav i interes prema tradicijskoj kulturi i suvremenom stvaralaštvu u prirodnom materijalu. Također smo pokrenuli zaštitu lončarstva kao nematerijalne kulturne baštine. Ovdje je zgodno spomenuti da je Petrinja grad koji se diči tradicijom lončarstva dugom nekoliko stoljeća. 

PROGRAM FLIK-a 2022:

SUBOTA 30.7.
13.00 Svečano otvorenje FLIK-a
14.00 PREDSTAVLJANJE SUDIONIKA: demonstracije vještina, radionice i
promotivna prodaja na štandovima
20.00 Glazbeni program: Klapa Kolapjani, duet Ivo Sanković i Ivan Novak

NEDJELJA 31.7.
9.00 – 12.00 Program za djecu: bacanje glinenih žabica i igrice iznenađenja
10.00 – 16.00 RADIONICE:
- Izrada predmeta od gline: radionica za djecu
- Lončarska kola za svakoga: poduka ovladavanja osnovnim vještinama na kolu
- Bez Granica: Žene ženama, razgovori uz keramiku, čaj i staklo
- Izrada zdjelica za zdravi doručak
- Glinena kolonija - slobodni umjetnici u izradi skulptura, reljefa, nakita i dr.

VODITELJ: Mirko Fodor

Image
Misija FLIK-a je svake godine u Petrinji organizirati festival lončarstva i keramike promovirajući lokalnu lončararsku baštinu te potičući kreativnost i izvrsnost u lončarskoj, keramičkoj i kiparskoj umjetnosti.

FLIK će osigurati sadržaje, obrazovne mogućnosti i okruženje podrške lončarima i kermičarima iz Hrvatske i susjednih zemalja.
Vizija FLIK-a je postati vodeći festival lončarstva i keramike u našem dijelu Europe koji je Petrinju učinio prepoznatljivim gradom lončara i koji svake godine okuplja vrhunske lončare i keramičare te privlači sve veći broj posjetilja.

Naša je vizija biti živa, raznolika i održiva zajednica koja promiče tradiciju ali i izvrsnost u lončarskoj i keramičkoj umjetnosti.

FLIK 2022
Cilj ovogodišnjeg FLIK-a je okupiti keramičke umjetnike iz regije i omogućiti im da prodaju svoje rukotvorine, surađuju i uče jedni od drugih, istovremeno podižući javno uvažavanje i razumijevanje lončarstva i keramike.

Zabilježite datume ovogodišnjeg festivala: 30.-31.07.2022

Organizacijski tim

Iza svakog festivala stoji par ljudi, organizatora koji su pokrenuli priču. Organizacijski tim FLIK-a čine: Ivanka Držaj (Turistička zajednica Grada Petrinje), Valentino i Lana Valent (Lončarstvo VAL) i Palma Miličević (udruga GRAK).
Image

Turistička zajednica Grada Petrinje

Kao ključni organizator i koordinator FLIK-a, Turistička zajednica Grada Petrinje aktivno radi na unapređenju turizma i promociji petrinjskog tradicionalnog lončarstva.

Info

Cilj FLIK-a je okupiti keramičke umjetnike iz regije, omogućiti im da prodaju svoje rukotvorine, surađuju i uče jedni od drugih, istovremeno podižući javno uvažavanje i razumijevanje lončarstva i keramike. Više informacija o FLIK-u.