Blog

Stucka, simbol petrinjskog lončarstva

 Stucka, je posuda u kojoj se nekada nosila voda i vino, jedan od suvenira Petrinje. 

Teško je doći u Petrinju, a ne vidjeti veliku keramičku posudu. Stucka pozdravlja goste na ulazu u grad i pokazuje im dobrodošlicu, a nama Petrinjcima kao da govori:
- Baš je lijepo tu, neka tebe doma!
Simpatična je kao dobrodušna susjeda dok nam srdačno maše preko ograde. Vidiš ju i znaš da si tu među svojima.

Ali jeste li se pitali zašto su velike stucke postavljene na prilazima grada, na Pigiku i u Mošćenici? Lončari su kroz posljednja dva stoljeća razvijali našu zajednicu. Proizvodili su puno, a svoje su posude prodavali po sajmovima. Petrinja je bila poznata po svojim lončarima. Stucka je postavljena njima u spomen. Izradio ju je petrinjski lončar i umjetnik našeg vremena, Valentino Valent. Na ogromnoj stucki je pločica na kojoj piše: STUCKA U SPOMEN PETRINJSKIM LONČARIMA.

Petrinja je sredinom 19. stoljeća bila poznata po svojim lončarima koji su izrađivali lonce, ćupove, sirnice, kuglenke, vrčeve, tanjure i ostale predmete potrebne svakodnevnom životu stanovništva. Petrinjski su lončari u to doba bili organizirani oko lončarskog ceha na čijoj je zastavi s jedne strane slika svetog Lovre, patrona ceha, a na drugoj strani zastave je obilježje ceha, petrinjska stucka.

Stucka je u to vrijeme bila važna jer su ljudi radili u poljima pa ako u blizini nije bilo vode, nosila bi se u stucki. Voda u debeloj keramici dugo zadržavala svježinu, čak i u vrućim ljetnim mjesecima. Stucka bi se ostavila u hladu i voda bi onda satima ostala hladna. U stucki se ponekad nosilo vino, a tada bi u društvo oko stucke bilo veselije i pjesma bi bila glasnija.

Danas je stucka jedan od suvenira grada. Po tome se Petrinjci poznaju. Malo je i domaćinstava koji u svom domu nemaju stucku kao ukras i spomen na našu lončarsku povijest. Kada poklanjamo nešto ljudima koje volimo ili poslovnim suradnicima, često im poklonimo baš nju, keramičku stucku. 

Tradiciju lončarsko – keramičarskog zanata godinama njeguje Matej Stanešić, a dok je bio mlađi i radno aktivan, njegova se keramičarska radionica zvala "Stucka". Za njega možemo slobodno reći da je kralj stucke. Iznimno je zabavno gledati kako pod njegovim prstima nastaje stucka. Skoro kao čarolija! Pogledajte i sami u gornjem videu.

Related Articles

Info

Cilj FLIK-a je okupiti keramičke umjetnike iz regije, omogućiti im da prodaju svoje rukotvorine, surađuju i uče jedni od drugih, istovremeno podižući javno uvažavanje i razumijevanje lončarstva i keramike. Više informacija o FLIK-u.