Blog

Zagrijavanje pred početak FLIKa - radionica izrade „žabica“

Zagrijavanje pred početak FLIKa - radionica izrade „žabica“

Zagrijavanje za drugo izdanje prošle godine pokrenutog Festivala lončarstva i keramike (FLIK) u Petrinji, počelo je ovog ponedjeljka radionicom za polaznike Dječjeg vrtića „Petrinjčica“.

Na radionici održanoj u centralnom vrtićkom objektu „Izvor“ u Dujnićevoj ulici, mališani su pod vodstvom Lane Valent iz Lončarstva „VAL“ učili raditi glinene „žabice“ i medaljice s otiskom kratice festivala – FLIK.

„Ovo je priprema za naš Festival lončarstva i keramike koji će se dogoditi krajem srpnja, zapravo ovo je predpriprema za to događanje. Danas će vrtićka djeca raditi „žabice“ koje smo i prošle godine isto bacali u Kupu i natjecali se čija će „žabica“ više puta odskočiti na površini vode”.

„Žabice“ radimo od naše izvorne, domaće petrinjske gline. Nakon toga ih pečemo u terakotu što je sigurno za okoliš, dakle ostavljamo „ekološki otisak“ u Kupi. Nadamo se onda da će ih možda jednom prilikom, za 50 ili 100 godina netko čak izroniti iz Kupe“, rekla je voditeljica radionice, Lana Valent.

Igra s glinom brzo je zaokupila mališane. Vrijednim ručicama oduševljeno su mijesili glinu, oblikovali i „pečatirali“ glinene pločice. S tetom Lanom dogovorili su da će napraviti „sto i puuunoo“ žabica. A „sto i puno“ žabica je stvarno velik posao, pa vremena za razgovor baš i nema previše.

Na pitanje je li teško napraviti glinenu žabicu, iz skupine zaokupljene poslom, tek jedan glasić odgovara: „Meni nije teško, ja sam to još kao mala beba radila kod deda Marijana“.

„Ja mislim da je njima ovo svakako zabavna aktivnost. Djeca i inače vole malo zaprljati ručice blatom i zabavljati se takvim stvarima. Njima je ovo i kreativno. Glina je jako dobar medij i kao igra i kao terapija, po meni, bolja nego plastelin, u svakom slučaju. Ovo je naša petrinjska glina iskopana na Stancima. Prerađena je u našem obrtu. Mi se time bavimo 14 godina, tako da imamo već iskustva s puno radionica, s puno uzrasta, ne samo s vrtićkom djecom. Radili smo i sa školskim uzrastom, ali ove godine su školarci bili malo nedostupni, pa smo ovaj put odlučili to odraditi samo s vrtićancima“, kazala je Valent.

U suradnji s Lončarstvom „VAL“ i Otvorenim keramičkim ateljeom, Festival lončarstva i keramike – FLIK i ove godine organizira Turistička zajednica grada Petrinje.

„Ove godine FLIK ili Festival lončarstva i keramike održavamo na Gradskom kupalištu Petrinja 30. i 31. srpnja. Ovo danas je jedna od mnogobrojnih priprema za taj Festival. Danas ovdje djeca, polaznici Dječjeg vrtića „Petrinjčica“ izrađuju glinene „žabice“ i medaljice za sudionike. Natjecanje u bacanju tih „žabica“ u Kupu održat će se u sklopu Festivala."

"Male, vrijedne ručice pomažu nam u pripremama, koje su organizacijski krenule i pozivnicama lončarima i keramičarima iz cijele Hrvatske koji bi se htjeli uključiti u naš Festival, da dođu, da se međusobno upoznamo, da podijelimo iskustva, znanja i savjete u tom lončarskom i keramičarskom poslu, zapravo umjetnosti. Dakle, želja nam je da se uz naše lokalne, uključe i drugi sudionici i daju doprinos toj krasnoj lončarskoj tradiciji koja je u Petrinji vrlo duga. U sklopu Festivala smo zamislili i turistički obilazak najstarije lončarske radionice gospodina Mateja Stanešića u Gajevoj ulici i još puno različitih događanja poput radionica sa živom glinom, s umjetnicama iz Zagreba iz jedne udruge „Živi atelje“, ali neću još sve otkrivati. Svakako dođite 30. i 31. srpnja i posjetite Festival FLIK na Kupalištu“, kazala je Kristina Suppe, direktorica Turističke zajednice grada Petrinje.

Izvor: Tekst i fotografije su preuzete s Portala53

Autorica: Slađana Marković

 

 

 

Related Articles

Info

Cilj FLIK-a je okupiti keramičke umjetnike iz regije, omogućiti im da prodaju svoje rukotvorine, surađuju i uče jedni od drugih, istovremeno podižući javno uvažavanje i razumijevanje lončarstva i keramike. Više informacija o FLIK-u.